2015. szeptember 8., kedd

Hiperaktív gyerekek és a sport



Kisfiamnál a hiperaktivitás első tünete az volt, hogy azonnal amikor kikelt az ágyból mint ha felhúzták volna. Egészen addig amíg este el nem aludt.Ez még önmagában nem is volt annyira probléma, hiszen had szaladgáljon - mondtam ezt még ovis korában -, ami ugye iskolás korban már komolyabb gondot okozott.

Azonban az a tény, hogy ilyen mennyiségű és erőteljes mozgás mellett nem evett, az már aggasztott.  Ha evett két falatot, 100x-osát ugrálta le. 

Minden alkalommal amikor lent voltunk doktornéninél megkérdeztem, hogy vajon honnan van mindehhez ennyi energia benne. Mindig azzal a viccel ütötte el, hogy a gyerek levegővel táplálkozik. :)

Ez így elsőre nagyon viccesnek tűnik, de komolyabban belegondolva nem az. 10 éves múlt, és 22kg. Hiába a mozgás, amitől azt gondolná az ember, hogy majd a vasszöget is meg fogja enni nálunk nem jött be.

Sőt mi több, el se fáradt napközben. Tavaly suli időszak alatt, elvittem egy héten 2x boxolni. Másfél órás edzések voltak. Mivel ő még magához a technikákhoz kicsi volt, ezért inkább csak erőnléti edzések voltak. Fekvőtámasz, hasizom erősítő gyakorlatok futás stb. Legnagyobb megdöbbenésemre még ettől sem fáradt le.

Így most ott tartok, hogy idén még halvány lila dunsztom sincs arról, hogy hova vigyem. Igazándiból neki minden nap kéne egy jó órás erőnléti edzés. De vajon, hol fogom én ezt biztosítani neki? Az is megfordult már a fejembe, hogy valamiféle edzőgépet kéne venni itthonra. Ezt persze jól meg kell fontolni, hiszen még fiatal ahhoz, hogy súlyt emeljen. Azaz másféle kell. 

Nos ki mondta, hogy unalmas az élet egy hiperaktív gyerkőc mellett?? :)


A mozgásválasztás során a következő cikk sorait is szem előtt tartom, illetve ajánlom elolvasásra Neked is:

Az ADHD-s gyerek esetében nemcsak arra kell figyelni, hogy állandó mozgásigényével ne sodorja bajba önmagát, hanem arra is, hogy a mozgás ne fokozza a panaszokat. Sportoljon-e a figyelemzavaros gyerek - erről kérdeztük Dr. Sófi Gyula gyermekpszichiátert.



A figyelemzavaros gyermek egyik legfőbb "jele" az állandó mocorgás, nyüzsgés - nem tudnak egy helyben ülni, folyton babrálnak valamit, olyan helyekre másznak fel, ahova nem kellene, és persze le is ugranak onnan, a szülők, nevelők nagy bánatára. Nehéz őket kordában tartani, az pedig egyenesen lehetetlen, hogy nyugodtan, türelmesen üljenek egy helyben. A hiperaktivitás, a motoros nyugtalanság azonban nem a fő diagnosztikai eleme az ADHD-nak, annyira nem, hogy akár kifejezetten lassú mozgású gyermekről is megállapítható.

Az állandó mozgás azonban nemcsak tünete a figyelemzavarnak, hanem mélyebb, neurológiai összefüggések is lehetnek a nyughatatlanság és a figyelemzavar között. "Egy ADHD-s gyermek figyelemközpontjának aktivitása alacsonyabb, mint a nem figyelemzavaros gyereknél. Így nála az állandó izgés-mozgás a figyelem aktivitási szintjének emeléséhez szükséges" - mondja Dr. Sófi Gyula. "A lehető legrosszabb módszer, ha arra akarjuk kényszeríteni, hogy nyugodtan üljön."

Mozgásterápia - több oldalról segíthet

A mozgás, a sport, illetve a speciális mozgásterápia több irányból is a gyerek segítségére lehet - mondja a szakember. "Azonban hatalmas tévhit, hogy a mozgásnak, a sportnak az a legfontosabb szerepe, hogy a gyereket kifárasszuk vele" - teszi hozzá a gyermekpszichiáter.

A mozgásformákat, illetve a mozgásterápiát a gyermek életkorának, testi fejlettségi szintjének megfelelően kell kiválasztani. Ha ugyanis "véletlenszerűen" küldjük el egy-egy órára a gyereket, könnyen olyan sikertelenség érheti, mely önértékelését hosszú időre visszavetheti. A mozgásterápia - például a speciális Ayres-terápia - nagyon hasznos kiegészítője lehet a figyelemzavar más terápiáinak, így a pszichoterápiának és a gyógyszeres kezelésnek is.

"Minden olyan mozgásforma hasznos, amelyik az egyensúlyérzékre hat vagy amely ritmussal jár együtt" - mondja Dr. Sófi Gyula. "Ilyen a tánc, a dobolás, de a capoiera, a cselgáncs vagy az aikido is. Az egyszerűbb mozgások közül a bukfenc, a forgómozgások igen jó hatással vannak a figyelemzavaros gyerekekre. Ilyenkor az agy is fejlődik. A mozgás ugyanis olyan stimulusokkal jár együtt, melyek a központi idegrendszert fejlesztik."


Jó tudni!
Mi is az Ayres-terápia?
 
A szenzoros integrációs terápia elsősorban a legősibb érzékek, a tapintás- és az egyensúlyérzék ingerlésén keresztül juttatja el a gyereket egy magasabb idegrendszeri integrációs szintre. Ezek az érzékek már a korai magzati állapotban működni kezdenek. A magzat - egyensúlyszerve, a belső fülben lévő labirintusszerv segítségével - már 8-10 hetes korában észleli a gravitáció változásait, és képes ezekre mozgással válaszolni. A terápia azon alapul, hogy az érzékletek legjobb összerendezője a mozgás.
www.ayresterapia.hu
Természetesen, nemcsak az életkornak és a fizikai fejlettségnek kell megfelelnie a mozgásnak: olyan sportot kell választani, amit a gyermek örömmel végez. Nem szabad csak azért megtiltani neki valamit, mert az "nem hasznos" - ugyanakkor a szülőknek, nevelőknek fel kell készülniük arra, hogy a figyelemzavaros gyerek könnyen megun egy-egy tevékenységet. A drága felszerelések megvásárlása előtt gondoljunk erre is!


Versenysportolót a gyerekből?

Jó néhány olyan élsportoló van, aki ADHD-s - az állapot ugyanis gyakran nagy tehetséggel, kitartással jár együtt. A versenyzés motiválhatja a gyereket, de a veszteséget, kudarcot ugyanakkor igen nehezen dolgozzák fel, így nagyon óvatosnak kell lenni, ha a tehetséges gyerekből versenyzőt akarunk faragni.

Ha van kedved, csatlakozz facebook csoportomhoz, ott rögtön kapsz értesítést új bejegyzésről.

Ide kattints a csatlakozáshoz: Hiperaktív gyermekek



Andi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése